Houtaantasting door houtworm, boktor of schimmels?

Wanneer u natuurproducten als hout in en rondom uw woning heeft is er een grote kans dat op den duur wordt aangetast door hout aantastende insecten. Houtaantasting komt vaak voor in kappen van woningen, schuren, molens, vloerdelen maar ook in kasten.  Het hout wordt aangetast door drooghoutboorders, dit zijn insecten die in het gedroogde hout leven, maar deze insecten kunnen ook hout aantasten wat onlangs weer vochtig is geworden.

Meest voorkomende drooghoutboorders in Nederland

  • Gewone houtwormkever Anobium puncatum Deg. Ook wel Meubelkever genoemd;
  • Grote houtwormkever Xestobium rufovillosum Deg. Deze noemen ze ook wel Doodskloppertje;
  • Heipaal Nacerdes melanura L. Ook bekend als Kersentor, Kersenbijter en Huisboktor Hylotrupes L.

Over de Houtwormkever

De Houtwormkever komt voor in naald- en loofhout en tast naast gebouwen ook meubels en gereedschap aan. Het hout wat wordt aangetast is al langere tijd in gebruik. In de maanden mei tot en met augustus heeft u grote kans dat u deze keversoort tegenkomt. In deze periode legt het vrouwtje namelijk circa 20 tot 40 eitjes. Afhankelijk van de temperatuur van het hout en het vochtgehalte in het hout boren de larven ongeveer 3 jaar in het houdt. Waarna ze 2 tot 4 weken in het houtboren en uitvliegen door de uitvliegopeningen van 1 tot 2 millimeter.

Over de Boktor

In de maanden juni tot september is de Boktor actief in de bosrijke gebieden van Nederland. Ze komen dan uit het hout. Een vrouwtje kan circa 200 eitjes leggen in het hout. Wanneer de eitjes uitkomen vreten de larven gedurende een periode van ongeveer 4 tot 5 en soms langer in het hout. Waarna zij uitvliegen door de uitvliegopeningen van 1 tot 2 millimeters.

Over schimmel

Naast de kever en boktor tasten schimmels ook het hout aan. De schimmels tasten de celwanden van het hout aan wat op langere duur houtrot veroorzaakt.

Wat doen als er houtaantasting is gespot

Heeft u houtaantasting gezien? Laat dan controleren of u geen last heeft van houtworm, boktor of schimmel. Deze plaagdieren kunnen uw hout dusdanig aantasten, waardoor het alle stevigheid verliest. Het daarom ook erg belangrijk om deze plaagdieren zo snel mogelijk te bestrijden. Wees er dus snel bij en schakel een expert on om het te bestrijden.

Weening Services helpt u tegen houtaantasting

Weening Services helpt u snel en effectief van de houtaantastende plaagdieren af. Door de vele certificaten en diploma’s weten wij wat wij doen.Voor een vrijblijvende afspraak en/of inspectie voor het bestrijden van houtworm of boktor neemt u contact met ons op via één van de volgende nummers:

Surhuisterveen e.o. (0512) 332 108
Leeuwarden e.o. (058) 303 0412
Groningen e.o. (050) 305 0028
Drenthe (0592) 749 033

Offerte aanvragen

De garanties van Weening Services

  • Altijd bereikbaar: 7 dagen per week
  • 100%: Succes garantie, echt weg = weg
  • CPMV-Gecertificeerd
  • Geen voorrijkosten
Offerte aanvragen

Contact