Houtaantasting door houtworm, boktor of schimmels?

Houtaantasting komt regelmatig voor in kappen van woningen, schuren, molens, vloerdelen en kasten. Het aantasten van hout kan gebeuren door kevers maar ook door schimmels. Kevers zijn insecten met ronde lijven en harde schilden.De bekendste keversoorten zijn de gewone houtwormkever en de huisboktor deze vallen onder de drooghoutboorders. Drooghoutboorders hier onder verstaan we de insecten die in het gedroogde hout leven van onder andere gebouwen. Deze insecten kunnen bovendien hout aantasten dat weer vochtig is geworden.

De houtworm ontwikkeling en leefwijze.

Drooghoutboorders die het meest voorkomen zijn:

  • gewone houtwormkever Anobium puncatum Deg. ook wel meubelkever genoemd;
  • grote houtwormkever Xestobium rufovillosum Deg. deze noemen ze ook wel doodskloppertje;
  • heipaal Nacerdes melanura L. ook noemen ze het kersentor en kersenbijter
  • huisboktor Hylotrupes L.

Leefwijze en ontwikkeling van de houtwormkever:

De houtwormkever komt voor in naald en loofhout tast naast gebouwen ook meubels en gereedschap aan. Meestal wordt alleen hout aangetast dat al lange tijd in gebruik is. Doorgaans begint het spinhout en breidt verder uit tot het kernhout.

In de maanden mei tot en met augustus komen de kevers uit het hout. In gleuven of oude vliegopeningen legt het vrouwtje circa 20 tot 40 eitjes. De larven komen na 2 tot 3 weken uit en boren zich in het hout. Afhankelijk van de temperatuur en het vochtgehalte boren de larven ongeveer 3 jaar in het hout. Volwassen larven knagen een gang dichtbij het houtoppervlak en verpoppen zich. Als laatst volgt het pop-stadium dit duurt 2 tot 4 weken, daarna knaagt de kever een circelvormige uitvliegopening van 1 tot 2 millimeter en vliegt uit.

Meestal vindt de verspreiding plaats door verwerking van aangetast hout en doordat kevers vliegen van het ene naar andere gebouw.

Het is dus belangrijk om hout bij binnenkomst te inspecteren op houtworm en boktor. Door hout te voorzien van verf of vernis, voorkomt u aantasting omdat hier meestal geen eitjes worden gelegd.

Nathoutboorders zijn insecten die onder andere boomstammen en openhaardhout aantasten. De nathoutboorders zijn van minder belang. Soms komt het voor dat hun levenscyclus wordt voltooid in gedroogd verwerkt hout maar kunnen zich niet meer in dit hout ontwikkelen.

De boktor leefwijze en ontwikkeling.

Van juni tot septmber komen de boktor kevers uit het hout. De boktor kevers kunnen goed vliegen maar eten niet. Het vrouwtje legt circa 200 eitjes na paring in de gleuven van het hout. Na een week of 2 komen de eitjes uit. Hierna vreten de larven gangen gedurende 4 à 5 jaar en soms nog langer in het hout. Daarna gaan de larven zich verpoppen dicht onder de oppervlakte van het hout dit proces duurt 2 tot 4 weken. Vervolgens knagen de kevers opvallend ovale uitvliegopeningen van 1 tot 2 millimeter. Als deze vliegopeningen er zijn dan is de aantasting al ver gevorderd. Boktor komt meestal voor in bosrijke gebieden.

De schimmel ontwikkeling.

Schimmels zijn organismen die hout kunnen aantasten. Schimmels tasten de celwanden aan van het hout en dit veroorzaakt houtrot.                

Houtaantasting gezien? Laat dan controleren of u geen last heeft van houtworm of boktor. Deze plaagdieren kunnen uw hout dusdanig aantasten, waardoor het alle stevigheid verliest, daarom is het cruciaal om deze plaagdieren zo snel mogelijk te bestrijden. Wees er dus snel bij en schakel een expert in om houtworm te bestrijden of advies over bestrijdingsmiddelen.

 

Houtwormdood Permethrin en Embasol

Houtaantasting veroorzaakt door houtworm of boktor? Deze kunnen we bestrijden met de producten van Weening Services. 

Voor een vrijblijvende afspraak en/of inspectie voor het bestrijden van houtworm of boktor neemt u contact met ons op via één van de volgende nummers:

Surhuisterveen e.o. (0512) 332 108

Leeuwarden e.o. (058) 303 0412

Groningen e.o. (050) 305 0028

Drenthe (0592) 749 033

Offerte aanvragen

De garanties van Weening Services

  • Altijd bereikbaar: 7 dagen per week
  • 100%: Succes garantie, echt weg = weg
  • CPMV-Gecertificeerd
  • Geen voorrijkosten
Offerte aanvragen

Contact