Met de eerste zonnestralen die Nederland weer bereiken, bereiken er ook dieren weer Nederland. In het voorjaar start bijvoorbeeld de Koningin naar het zoeken voor een plek voor haar wespennest. De Koningin heeft de winter overleefd en is op zoek naar een plek om haar wespennest te beginnen. Dit kan in jouw achtertuin zijn, maar ook op zolder.

In de eerste periode wordt het wespennest door de Koningin zelf gebouwd en in daarna nemen de werksters het over en wordt het wespennest steeds groter.

Bouwen van het nest

De koningin begint met het verzamelen van stukjes hout en kauwt deze fijn. Dit mengt zij met speeksel en bouwt hier in de eerste kamertjes. Dit werk doet zij meestal in april, dit is wel afhankelijk van het weer. Hierin zet ze ook 20 eicellen. Deze komen meestal in mei uit en worden de eerste werksters. Hier nemen zij het werk van de koningin over en bouwen het nest verder.

Een wespennest groeit de hele zomer door. In het eerste deel voeden ze zichzelf onder andere door het zoete braaksel van de larven in het nest. Alleen op het einde van de zomer zijn er geen larven meer in het nest, en dan beginnen de wespen met het veroorzaken van problemen.

Bestrijden

Het gevaar van wespen is vooral groot aan het eind van de zomer, tijdens deze periode komt de wespenplaag op gang. Tegen die tijd zijn de wespen namelijk agressief. De beste tijd van het jaar om wespen en de wespennesten te bestrijden is daarom voor de zomerperiode. Mocht u in de zomerperiode een wespennest bij u in de buurt ontdekken, laat deze dan zo snel mogelijk bestrijden voordat er een wespenplaag ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *