Bestrijding houtaantastende insecten

Wanneer u natuurproducten als hout in en rondom uw woning heeft, is er een grote kans dat dat op den duur wordt aangetast door houtaantastende insecten. Houtaantasting komt vaak voor in kappen van woningen, schuren, molens en vloerdelen, maar ook in kasten. Het hout wordt aangetast door drooghoutboorders, dit zijn insecten die in het gedroogde hout leven, maar deze insecten kunnen ook hout aantasten dat onlangs weer vochtig is geworden.

Meest voorkomende drooghoutboorders in Nederland

  • Gewone houtwormkever Anobium puncatum Deg. Ook wel Meubelkever genoemd;
  • Grote houtwormkever Xestobium rufovillosum Deg. Deze noemen ze ook wel Doodskloppertje;
  • Heipaal Nacerdes melanura L. Ook bekend als Kersentor, Kersenbijter en Huisboktor Hylotrupes L.


Over de Houtwormkever

De Houtwormkever komt voor in naald- en loofhout en tast naast gebouwen ook meubels en gereedschap aan. Het hout dat wordt aangetast is al langere tijd in gebruik. In de maanden mei tot en met augustus heeft u grote kans dat u deze keversoort tegenkomt. In deze periode legt het vrouwtje namelijk circa 20 tot 40 eitjes. Afhankelijk van de temperatuur van het hout en het vochtgehalte in het hout, boren de larven ongeveer 3 jaar in het hout, waarna ze 2 tot 4 weken in het houtboren en uitvliegen door de uitvliegopeningen van 1 tot 2 millimeter.

Over de Boktor

In de maanden juni tot september is de Boktor actief in de bosrijke gebieden van Nederland. Ze komen dan uit het hout. Een vrouwtje kan circa 200 eitjes leggen in het hout. Wanneer de eitjes uitkomen vreten de larven gedurende een periode van ongeveer 4 tot 5 en soms langer in het hout, waarna zij uitvliegen door de uitvliegopeningen van 1 tot 2 millimeters.

Over schimmel

Naast de kever en boktor tasten schimmels ook het hout aan. De schimmels tasten de celwanden van het hout aan, wat op langere duur houtrot veroorzaakt.

Wat doen als er houtaantasting is gespot

Heeft u houtaantasting gezien? Laat dan controleren of u geen last heeft van houtworm, boktor of schimmel. Deze plaagdieren kunnen uw hout dusdanig aantasten, waardoor het alle stevigheid verliest. Het is daarom ook erg belangrijk om deze plaagdieren zo snel mogelijk te bestrijden. Wees er dus snel bij en schakel een expert on om het te bestrijden.

Contact

Voor een gratis vrijblijvende afspraak en/of inspectie voor het bestrijden van houtworm of boktor kunt het contactformulier invullen of een van de volgende nummers bellen.